kadakas ja kadakamarjad

Kadakas

Harilik kadakas – tervistav loodusand

Harilik kadakas (Juniperus communis) on meie kodumaise looduse üks väärtuslikumaid taimi, mis kasvab sageli mereäärsetel aladel ja karjamaadel, kuid ka metsades, nõmmedel ning loopealsetel. Oma tiheda, okkalise võraga on kadakas kui looduslik kaitseingel – tugeva elujõu ja raviomadustega.

Kadakamarjad – väikesed marjad, kuid suure väega

Kadakamarju on hinnatud juba iidsetest aegadest nii rahvameditsiinis kui köögis. Vanarahva tarkus ütleb: „Söö üks kadakamari päevas ja püsid tervena.” Siiski tuleb meeles pidada, et kadakamarjade tarvitamisel tuleb olla mõõdukas – üleliigne kasutamine võib olla kahjulik, ning vajalikud on vaheajad kuuride vahel.

Kadakamarjad on tõelised looduse tervise varalaekad: need sisaldavad eeterlikku õli, suhkrut, vaike, rasvõli, värv- ja parkained, orgaanilisi happeid ning mitmeid mikroelemente – sealhulgas mangaani, rauda, vaske ja alumiiniumi. Need väekad marjad on tuntud põletiku- ja mikroobidevastase toime poolest, eriti külmetushaiguste ajal. Lisaks stimuleerivad nad uriini- ja sapieritust, toetavad seedimist ning soodustavad liigse vedeliku väljutamist kehast (diureetiline toime).

Kadakamarjadest valmistatud tõmmist on kasutatud tursete vähendamiseks ning kurgu kuristamiseks, kuna see hävitab tõhusalt mikroobe ja aitab võidelda halva hingeõhuga. Traditsiooniliselt on kadakamarju tarvitatud neeru-, põie-, soole- ja maohädade korral ning söögiisu tõstmiseks. Tavaliselt valmistatakse neist teed, mis mõjub higistama ajavalt ja aitab reuma korral.

Lisaks raviomadustele sobivad kadakamarjad suurepäraselt ka toidu maitsestamiseks – eriti uluki- ja lambaliha puhul. Samuti valmistatakse neist maitsvaid siirupeid.

Tähtis teada

Kadakas on tugevatoimeline taim ja selle tarvitamisel tuleb arvestada piirangutega. Kadakamarju ei soovitata kasutada ägedate neeruhaiguste, sooltepõletike ega seedekulgla haavandite korral. Samuti ei sobi kadakas rasedatele, kuna see võib põhjustada emaka toonuse tõusu.

Kadakatee valmistamisel tuleks hoiduda lisatud ainetest – vältida tuleks ekstrakte, eeterlikke õlisid ning lõhna- ja maitseaineid. Loodusliku toime saamiseks sobivad kõige paremini puhastamata, kuivatatud marjad või noored võrsed.

Kadakaaur ja saunarituaalid

Kadakal on imeline mõju ka hingamisteedele. Noorte võrsete kuumast veest tõusev aur on tõhus abiline kopsuhaiguste, sealhulgas astma korral. See aitab leevendada spasme, parandada hapniku omastamist ja rahustada kopsude tööd. Köhahooge esineb harvem, üldine enesetunne paraneb märgatavalt.

Kadakaviht – keha ja vaimu virgutaja

Traditsiooniliselt on kadakast valmistatud vihtu, millega viheldi saunas reuma ja liigesevalude leevendamiseks. Ranniku rahvas, eriti vanad kalurid, valmistasid kadakaokstest kuumi jalavanne, millele lisati veel nõgest, männioksi ja peotäis soola – sageli kasutati selleks isegi merevett. Selline vann mõjus lõõgastavalt ja valuvaigistavalt.

Kadakaviht on eriti hinnatud oma ergutava toime poolest kogu kehale. Kuna kadakas on okkaline ja tugev, tuleks vihta enne kasutamist kindlasti kuumas vees leotada ning vihelda õrnemalt kui näiteks kase- või tammevihaga.

Looduse vägi sinu tervises

Harilik kadakas ühendab endas tugeva toime, meeldiva lõhna ja rahvapärase tarkuse. Olgu see turgutav tee, lõhnav viht või soojendav jalavann – kadakas pakub tuge nii kehale kui vaimule. Mõõdukas ja teadlik kasutamine aitab sellel loodusimel end parimal viisil ilmutada.